Syftet

Genom att erbjuda Samhällsstatistik om lokal och regional svensk ekonomi kan vi skapa bättre underlag för mer nyanserad, datadriven och faktabaserad tillväxtpolitik.

Per Tryding

Samhällsstatstik

Samhällsstatistik är en öppen statistikdatabas, där Handelskammaren har samlat in, sammanställt och analyserat officiell regionala statstik, kring faktorer som är dokumenterat korrelerade med tillväxt. 

Bakgrund

När svensk ekonomi diskuteras så sker det ofta utifrån nationella nyckeltal kring tillväxt och sysselsättning. Men variansen mellan olika regioner inom Sverige är stor. Finanskrisen är ett bra illustrativt exempel av de feltolkningar som kan uppstå: under 2009 minskade BNP i Sverige med 4,5%. Tittar man dock på landets regioner ser vi att många län faktiskt hade tvåsiffriga tapp i förädlingsvärde, medan framför allt Stockholm klarade sig bra. Dessa skillnader, och efterföljande olika behov av regionala åtgärder, blev alltså inte synliga i det nationella nyckeltalet.

Det finns alltför lite kunskaper om hur olika lokala arbetsmarknader, län och kommuner utvecklas. Detta är en utmaning av flera skäl. Det är det viktig kunskap för riksdag och regering. Det är också viktigt för näringslivet att veta hur deras regionala miljöer utvecklas. Men framför allt är svenska kommuner och regioner viktiga aktörer i svensk ekonomi. Det behövs bättre kunskaper om den lokala situationen för att kunna påverka den på rätt sätt. Och det är diskussion där både företag, förvaltning, politik och medborgare behöver delta.

Urval av data

Urvalet av data är styrt utifrån forskning och egna robusta sambandsanalyser av vad som driver tillväxt. En utförlig beskrivning av detta finns i produktivitetskommissionens arbete.[1]

Svenska kommuner, lokala arbetsmarknader och län skiljer sig dramatiskt åt vad gäller tillväxt, och hur tillväxten är komponerad. På en del håll är den exempelvis mer driven av ökad sysselsättning än av ökad produktivitet. Andra län har lägre tillväxt, men den tillväxt som ändå skapats är nästan helt driven av bättre produktivitet.

Det finns ett antal variabler som förklarar dessa skillnader. Det är dessa vi har fångat upp, sammanställt och bearbetat.

Det finns alltför lite kunskaper om hur olika lokala arbetsmarknader, län och kommuner utvecklas. Detta är en utmaning av flera skäl. Det är det viktig kunskap för riksdag och regering. Det är också viktigt för näringslivet att veta hur deras regionala miljöer utvecklas. Men framför allt är svenska kommuner och regioner  viktiga aktörer i svensk ekonomi. Det behövs bättre kunskaper om den lokala situationen för att kunna påverka den på rätt sätt. Och det är diskussion där både företag, förvaltning, politik och medborgare behöver delta.

Samhällsstatistik: Ett samarbete mellan Länsförsäkringar Skåne och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren.

Samhällsstatistikprojektet är ett resultat av ett samarbete mellan Sydsvenska Industri- och Handelskammaren och Länsförsäkringar Skåne. Inom ramen för detta samarbete ansvarar Handelskammaren för sammanställning, bearbetning och uppdatering av statistik, samt underhåll av databasen och webbplatsen. Dessa uppgifter finansieras av Länsförsäkringar Skåne.

Syftet med samarbetet är att stödja kommuner i södra Sverige genom att tillhandahålla faktabaserat material om tillväxt och produktivitet. Dessutom ingår en serie workshops, som arrangeras i ett urval av kommuner varje år, för att ytterligare stärka detta syfte.

Vi erbjuder även särskilt inriktade analyser som kan arrangeras mot en avgift. Dessa tjänster är utformade för att ge djupare insikter och skräddarsydda lösningar som motsvarar era unika behov och mål.