BNP

Varför BNP?

BNP, bruttonationalprodukt, är den vanligaste indikatorn som används för att mäta storlek, hälsa och prestation i en ekonomi. Med BNP mäts värdet av all produktion av varor och tjänster som produceras inom ett land under en viss tidsperiod, exempelvis ett kvartal eller ett år.

För att kunna mäta värdet inkluderar BNP mestadels varor och tjänster som har ett marknadspris. Obetalt arbete som utförs i hemmet, volontärarbete, eller aktiviteter på svarta marknaden, inkluderas inte i BNP, eftersom de är svåra att mäta och värdera exakt. Detta betyder i praktiken att en cykelhandlare som lagar ett däck bidrar till BNP när lagningen görs till en kund, men inte om han istället lagade däcket för sin familj – då endast kostnaden för cykelhjulet då skulle räknas som bidrag till BNP. BNP inkluderar även en del icke-marknadsproduktion, såsom försvar, sjukvård och utbildning. Dessa varor och tjänster säljs inte på marknaden utan värderas istället enligt den totala utgift som staten måste redovisa för att tillhandahålla dessa tjänster och varor. För mer detaljer, se här .

I Sverige kommer omkring 20% av BNP:s värde från den offentliga sektorn, såsom tjänster inom vård och skola, medan runt 80% kommer från privata företag. Inom den privata sektorn står tjänster för omkring 70% av BNP:s värde och varor för drygt 30%. 

BNP

I Sverige är det Statistiska Centralbyrån som är ansvarig för uträkning och sammanställning av svensk BNP.

Tillväxttakten för BNP används ofta som en indikator på ekonomins allmänna hälsa och den kan redovisas i löpande eller fasta priser. Generellt tolkas en BNP-ökning som ett tecken på att ekonomin går bra. För jämförelser över tid rekommenderas analyser till fast prisnivå.

Sveriges BNP var 2019 mer än två gånger större än 2000 mätt i löpande priser. Den största delen av ökningen beror på den allmänna prisuppgången (inflation). Räknat i fasta priser (prisnivå 2000) har Sveriges totala BNP ökat ungefär 1,5 gånger.

En av fördelarna med BNP är att mätvärdet inkluderar nästan all aktivitet i en enda siffra. Det är inte ett perfekt mått men eftersom det är bestående över tid, kan det tillsammans med annan information ge en viktig bild av länders ekonomiska utveckling.

BNP per capita

För att se hur ekonomin utvecklas i förhållande till befolkningen används BNP per capita. Det är ett mått på en ekonomis produktion med hänsyn till befolkningsutvecklingen. BNP per capita är ett användbart mått när vi ska jämföra olika ekonomier. Vi går då från att jämföra total storlek på en ekonomi till att istället jämföra relativ storlek. Ser vi till Sveriges BNP har vi haft stark ökningstakt de senaste åren – men omräknat per capita har takten inte varit lika hög.

För vidare läsning